Cursus filmmontage/video-editing

Leren monteren/editen

Wil je inhoudelijk en creatief leren monteren? Nu € 100,- korting! Deze tweedaagse cursus filmmontage en video-editing geeft een overzicht van de begrippen, principes en geheimen van de filmmontage en video-editing en leert je om ze creatief toe te passen. Daarbij wordt een groot aantal voorbeelden getoond uit documentaires, speelfilms, korte films, televisieprogramma's.

Hoe vertel je een goed verhaal? Wat is een goede las en waarom? Hoe stuur je de aandacht van het publiek? De cursus geeft helder inzicht in de audiovisuele taal. We bespreken de regels en richtlijnen. Theorie en praktijk van de montage worden soepel aan elkaar gekoppeld met veel tips & tricks.

Veel mensen denken dat het in de montagekamer om de techniek draait. De editor moet vooral op de juiste knoppen drukken. Maar dat is slechts een klein (en niet zo interessant) deel van het montageproces. Het gaat natuurlijk om veel meer. Welke informatie wordt er gegeven? Is het betoog goed te volgen? Zijn de hoofdpersonen overtuigend? Hoe lang moet een shot zijn? Wat is de beste plek om te snijden? Hoe verander je het ritme? In de montage krijgt het verhaal zijn uiteindelijke vorm.

In de cursus besteden we ook aandacht aan de films en video's die de deelnemers eerder hebben gemaakt. We bespreken shot voor shot wat goed is en wat er verbeterd kan worden. We onderzoeken de mogelijkheden en je krijgt een groot aantal tips & tricks.

Deze cursus kan ook gevolgd worden in combinatie met andere cursussen: Korte Film Maken, Documentaire Maken en de cursus Avid Media Composer.

Wanneer?

De cursus wordt gegeven op maandag 6 + dinsdag 7 februari 2023 (van 10 tot 17 uur).

Voor wie?

Ieder die inhoudelijk en creatief wil monteren, zoals makers van korte films en video's, tv-programma's, reportages, opdrachtfilms, videoproducties voor voorlichting, opleiding, internet, films voor organisaties of bedrijven . De cursus is zeer geschikt voor editors, regisseurs, redacteuren, fotografen, journalisten en andere beroepsgroepen die filmische verhalen willen vertellen.

Er wordt geen specifieke voorkennis gevraagd.

Wat kost het?

Normaal € 499,- (excl. BTW), nu € 100,- korting, dus € 399,- (excl. BTW, inclusief lunch).

Wil je meedoen met de cursus? Inschrijven en meteen betalen is gemakkelijk met de knop INSCHRIJVEN op deze pagina. Bij betaling met iDeal wordt de korting meteen verrekend. Je ontvangt automatisch een e-mail met de bevestiging en de factuur als pdf-bijlage. Het betaalproces loopt via de veilige en betrouwbare betaaldienstverlener Mollie.

Als de cursus vanwege corona niet door kan gaan wordt het volledige bedrag teruggestort.

Heb je vragen over de betaling of de cursus stuur een email of bel 020 7077867/06 48462359.

Wil je meerdere cursussen volgen stuur dan een email voor een offerte.

VERGOEDING

De kosten voor bijscholingscursussen en coaching zijn in veel gevallen fiscaal aftrekbaar.

Werkgevers vergoeden vaak de cursuskosten. Informeer bij je werkgever naar de mogelijkheden.

Als je samen met een collega inschrijft voor een MEOP cursus krijgen jullie 10% korting op de cursuskosten. Bij inschrijving met 3 personen geeft MEOP zelfs 20% korting.

SUBSIDIE AANVRAGEN

Werkenden en werkzoekenden in de culturele en creatieve sector die bij MEOP inschrijven voor cursussen en/of coaching kunnen subsidie aanvragen bij het Werktuig PPO Fonds!

Dit fonds vergoedt maximaal een derde deel van de kosten van activiteiten die gericht zijn op permanente professionele ontwikkeling (PPO) zoals cursussen, coaching, masterclasses van MEOP. Je kunt voor meerdere cursussen subsidie aanvragen via een gemakkelijke procedure. De activiteit moet starten tussen 3 maanden voor en 6 maanden na de datum van je aanvraag bij het fonds.  Meer info en aanvraagformulier op https://werktuigppo.nl/.

Wat wordt er besproken?

 1. Wat is montage?
 2. Wat is découpage?
 3. Verbanden creëren tussen twee shots
 4. Chronologie
 5. Continuïteitsmontage
 6. De denkbeeldige as
 7. Kijkrichtingen en het volgen van de blik
 8. Het sturen van aandacht en emotie
 9. Springers vermijden of gebruiken
 10. Het hoe en waarom van bepaalde camerastandpunten, beeldkaders, perspectief
 11. Het juiste moment: de mogelijke plekken waar je het beste kunt snijden
 12. De verschillende soorten geluid
 13. De montage van interviews
 14. Verschoven lassen
 15. Het gebruik van pauzes
 16. Het gebruik van 'los' geluid (sferen en geluidseffecten)
 17. Het gebruik van tekst bij beeld
 18. Eisen aan muziekmontage
 19. Tips voor muziekkeuze
 20. De opbouw van een item of korte film: het begin, het midden en het einde
 21. Montagelogica
 22. Beeldsequenties
 23. Genre-eisen
 24. Spanningsboog
 25. Parallelmontage
 26. Mogelijke beeldovergangen en het hoe en waarom ervan
 27. Effecten (versnelling, kleur, film, pip, enz)
 28. Fijnsnijden
 29. Ritme
 30. Ruimte & tijd
 31. Vorm & inhoud
 32. Waarheid & manipulatie

Aantal cursisten

Minimaal 3 en maximaal 6 personen

Certificaat 

Na de cursus ontvang je een ‘MeOp-certificaat’.

Aanbeveling

    "Tot nu toe heb ik de cursussen Documentaire maken en Videomontage gevolgd bij MeOp. Daarnaast coached André me bij het maken van een videoportret. Ik heb geleerd om met andere ogen naar documentaires te kijken, met veel meer inzicht in de effecten die een film goed maken. Je kan André alles vragen, van een probleem met je camerainstellingen tot hoe filmfondsen nou eigenlijk werken. Hij geeft je adviezen en tips waar je meteen iets aan hebt. Zijn vakkennis en ervaring gaan samen met een enorme passie voor het vak. Na een cursus of coaching bij MeOp kom ik helemaal begeesterd weer thuis!"
    Petra Smulders

Cursus details

Startdatum 06-02-2023
Einddatum 07-02-2023
Max. deelnemers 6
Prijs per persoon €399,00
Locatie MEOP

Copyright 2011 - 2022  MEOP | Media Opleidingen