Skip to main content

Cursus documentaire maken

Cursus documentaire maken

CURSUS DOCUMENTAIRE MAKEN NU 339 EURO KORTING!

Wil je leren documentaire maken? In onze vierdaagse cursus Documentaire maken worden theorie en praktijk gecombineerd. We bespreken de 20 kenmerken waaraan de ideale documentaire voldoet. Welke soorten documentaires zijn er? Welke apparatuur heb je nodig? Hoe maak je een documentaireplan? Wat word je verhaal en hoe kies je de hoofdpersoon? Welke scenes ga je opnemen en hoe doe je dat?
In deze documentaire cursus krijg je veel praktische tips en er wordt een groot aantal fragmenten getoond uit Nederlandse en internationale documentaires.

Voor wie

Deze cursus richt zich op ieder die zelf documentaires wil maken of bijzonder geïnteresseerd is in documentaires (beroepsmatig of als liefhebber).

Wanneer

De cursus wordt gegeven op vier hele zaterdagen (van 10 tot 17 uur) :  5 oktober + 12 oktober + 9 november + 23 november 2024.

Kosten

Normaal € 999, nu € 660 (excl. BTW, incl. lunch).

Wil je meedoen met de cursus? Inschrijven en meteen afrekenen gaat snel en gemakkelijk met de knop INSCHRIJVEN onder aan deze pagina. Bij de betaling met iDeal wordt de korting meteen verrekend. Je ontvangt automatisch een e-mail met de bevestiging en de factuur als pdf-bijlage. Het betaalproces loopt via de veilige en betrouwbare betaaldienstverlener Mollie.

Als je samen met een collega inschrijft voor een MEOP cursus (op 1 factuur) krijgen jullie 10% korting op de cursuskosten. Bij inschrijving met 3 personen geeft MEOP zelfs 20% korting.

Als de cursus vanwege corona niet door kan gaan wordt het volledige bedrag teruggestort.

Heb je vragen over de betaling of de cursus stuur een email of bel 020 7077867/06 48462359.

Wil je meerdere cursussen volgen stuur dan een email voor een offerte.

Voor meer informatie lees onze blogs over de  documentaire, audiovisuele taal, montage, korte film.

VERGOEDING

De kosten voor bijscholingscursussen en coaching zijn in veel gevallen fiscaal aftrekbaar.

Werkgevers vergoeden vaak de cursuskosten. Informeer bij je werkgever naar de mogelijkheden.

SUBSIDIE AANVRAGEN

Werkenden en werkzoekenden in de culturele en creatieve sector die bij MEOP inschrijven voor cursussen en/of coaching kunnen subsidie aanvragen bij het Werktuig PPO Fonds!

Dit fonds vergoedt maximaal een derde deel van de kosten van activiteiten die gericht zijn op permanente professionele ontwikkeling (PPO) zoals cursussen, coaching, masterclasses van MEOP. Je kunt voor meerdere cursussen subsidie aanvragen via een gemakkelijke procedure. De activiteit moet starten tussen 3 maanden voor en 6 maanden na de datum van je aanvraag bij het fonds.  Meer info en aanvraagformulier op https://werktuigppo.nl/.

Aanbevelingen

  "Met een wens en slechts een onderwerp voor een film zonder concreet plan van aanpak, ga ik bij André van start met zowel de cursus Documentaire maken I als II. Vol vragen kom ik binnen, vol inspiratie en antwoorden ga ik naar huis.  André is enthousiast en kundig, heeft heel veel gezien, geeft concrete tips en weet de juiste voorbeelden te noemen op mijn specifieke vragen. Niet verwacht na 4 dagen cursus met zoveel bagage en zo'n uitgebreid filmplan af te sluiten. Het smaakt naar meer!"
   Erica

    "Tot nu toe heb ik de cursussen Documentaire maken en Videomontage gevolgd bij MeOp. Daarnaast coached André me bij het maken van een videoportret. Ik heb geleerd om met andere ogen naar documentaires te kijken, met veel meer inzicht in de effecten die een film goed maken. Je kan André alles vragen, van een probleem met je camerainstellingen tot hoe filmfondsen nou eigenlijk werken. Hij geeft je adviezen en tips waar je meteen iets aan hebt. Zijn vakkennis en ervaring gaan samen met een enorme passie voor het vak. Na een cursus of coaching bij MeOp kom ik helemaal begeesterd weer thuis!"
    Petra Smulders

    "André heeft mij in vier zaterdagen ondergedompeld in de wereld van het 'documentaire maken'. Op indringende wijze heeft hij zijn uitgebreide kennis over (het maken van) documentaires overgebracht en mij geïnspireerd er zelf mee aan de slag te gaan. Het mooie is dat hij nu als coach over mijn schouder meekijkt bij mijn eerste producties!" 
    Hans Kessens.

  "In maart ga ik mijn 5e cursus doen bij André, omdat ik zeer tevreden ben over hem en zijn werkwijze. Wat ik vooral waardeer is dat André goed luistert naar je wensen en behoeften en met die informatie de cursussen zo veel mogelijk op maat maakt. Verder maakt het niet uit of je nu veel of weinig ervaring hebt met filmen, André weet goed aan te sluiten bij je niveau en je vanaf dat punt meer te leren. Sterk vind ik ook dat André je dingen leert door zelf te kijken (filmfragmenten analyseren) en door zelf te doen (monteren, opnames maken, je eigen camera instellen, etc.). Juist door dat zelf kijken en doen, beklijft de lesstof goed."
Regina

   "
   Suzanne van Leendert

  "De cursus documentaire maken is erg inspirerend en in twee dagen komen de belangrijkste aspecten waaraan een documentaire zou moeten voldoen aan de orde. Ook als je nog geen duidelijk beeld hebt van wat voor documentaire je wilt maken is de cursus een uitstekend startpunt en inspiratiebron. De cursus is zelfs niet alleen voor filmers geschikt, maar ook voor fotografen. Omdat er in een kleine groep gewerkt wordt, is het goed mogelijk om over elkaars ideeën te praten en daardoor gestimuleerd te worden om zelf goed na te denken over het onderwerp en uitvoering. De documentaire fragmenten die getoond worden ondersteunen de cursus prima. André heeft een heel open manier van ‘lesgeven’ en kan heel breed over het onderwerp praten. Daardoor komt iedereen ruimschoots aan bod om haar of zijn ideeën vorm te geven. Na twee dagen heb je een mooie ‘checklist’ om mee aan de slag te gaan."
    Antonie Elemans, Helmond

    "De cursus 'documentaire maken' van André kan ik van harte aanbevelen. In een kleine groep deelt André zijn uitgebreide kennis over het vak. Ook bekijk en analyseer je allerlei filmfragmenten tijdens de cursus. Daarnaast is er ruimte om eigen filmplannen te bespreken en inspiratie op te doen. Een aanrader!"
    Jolanda

   "Kennis, Kunde, Enthousiasme en Energie zijn de woorden die André het beste beschrijven. Er zijn geen facetten van het documentairevak die hij niet kent. Hij heeft zijn aanstekelijke enthousiasme en jarenlange ervaring gekoppeld met het geduld om alles over te brengen zodat je direct zelf aan de slag wilt. Het is echt superleuk om met André te werken."
   Wam

    "Ik vond de cursus Documentaire Maken erg leuk en leerzaam. André heeft veel kennis van het onderwerp en deelt die op een prettige, open manier. Je krijgt informatie over alles wat komt kijken bij het maken van een documentaire en op wat voor manieren je het kunt aanpakken. Doordat André openstaat voor allerlei vormen van documentaires krijg je de kans echt je eigen keuze te maken in welke vorm bij jou past. Ik heb veel inspiratie opgedaan voor mijn eigen documentaire en ik raad deze cursus dan ook zeker aan voor mensen die ooit een documentaire willen maken!"
    Jorienke

    "In twee dagen tijd toont André je de kenmerken aan de hand van verschillende fragmenten uit allerlei documentaires. Er is veel ruimte voor vragen en discussie, waardoor je zelf ook steeds duidelijker voor ogen krijgt wat je met je eigen documentaire zou willen maken. Daarnaast heeft André zelf een groot vat vol kennis tot zijn beschikking vanuit zijn eigen film-, documentaire- en montageverleden. Ik heb de cursus zeer gewaardeerd!"
    Maria

Wat wordt er besproken?

 1. Wat is de definitie van een documentaire?
 2. Welke 20 kenmerken zijn er te bespeuren?
 3. Welke soorten documentaires zijn er?
 4. Wat is het doel van de documentaire?
 5. Hoe worden beeld en geluid maximaal ingezet?
 6. Wat zijn de keuzes in vertelmiddelen en stijlmiddelen?
 7. Hoe maak je een documentaireplan?
 8. Welke apparatuur heb je nodig?
 9. Waarom zijn scenes belangrijk en hoe maak je ze?
 10. Hoe bepaal je in de montage de structuur en het ritme?
 11. Welke dilemma’s en valkuilen komt de documentairemaker tegen?
 12. Hoe verhoudt de documentaire zich tot de werkelijkheid, waarheid, subjectiviteit?
 13. Hoe blijft de toeschouwer geboeid?
 14. Wat is de rol van de filmmaker?

Aantal cursisten

Minimaal 3 en maximaal 6 personen

Certificaat 

Na de cursus ontvang je een ‘MeOp-certificaat’.

Cursus details

Startdatum 05-10-2024
Einddatum 23-11-2024
Max. deelnemers 6
Prijs per persoon €660,00
Locatie MEOP

Prijs per groep

Aantal deelnemers Prijs per persoon (€)
2 594,00
3 528,00