Cursus documentaire maken 1

Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor deze cursus!

In deze cursus worden de 20 kenmerken besproken waaraan de ideale documentaire voldoet. Het belang van deze kenmerken worden getoond met behulp van een groot aantal fragmenten uit Nederlandse en internationale documentaires die eerder te zien waren op het Idfa en op de Nederlandse televisie. Bovendien worden er veel praktische tips gegeven.

De tweedaagse cursus levert volop stof tot nadenken over wat goed, echt, mooi en waar is.

De checklist met de 20 kenmerken is een ideaal uitgangspunt voor een bijzonder filmplan.

Voor wie

Deze cursus richt zich op ieder die om welke reden dan ook (beroepsmatig of als liefhebber) bijzonder geïnteresseerd is in documentaires en zich willen verrijken met kennis en inzicht over de verschillende aspecten van de documentaire. Er is een vervolgcursus Cursus Documentaire Maken 2 die de deelnemers helpt met het schrijven van een filmplan en dieper ingaat op een aantal belangrijke onderdelen, zoals de keuze van de hoofdpersonen, het bepalen van het perpectief, het belang van scenes. 

Wanneer

De cursus wordt gegeven op twee hele dagen (van 10 tot 17 uur) : zaterdag 2 + 9 november 2019.

Kosten

€ 350 (excl. BTW, inclusief lunch)

Wil je meerdere cursussen volgen? Bijvoorbeeld de Documentaire 1 cursus in combinatie met Documentaire 2 en/of de cursus Filmopnames Maken stuur dan een email voor een offerte.

Aanbevelingen

    "De cursus documentaire maken is erg inspirerend en in twee dagen komen de belangrijkste aspecten waaraan een documentaire zou moeten voldoen aan de orde. Ook als je nog geen duidelijk beeld hebt van wat voor documentaire je wilt maken is de cursus een uitstekend startpunt en inspiratiebron. De cursus is zelfs niet alleen voor filmers geschikt, maar ook voor fotografen. Omdat er in een kleine groep gewerkt wordt, is het goed mogelijk om over elkaars ideeën te praten en daardoor gestimuleerd te worden om zelf goed na te denken over het onderwerp en uitvoering. De documentaire fragmenten die getoond worden ondersteunen de cursus prima. André heeft een heel open manier van ‘lesgeven’ en kan heel breed over het onderwerp praten. Daardoor komt iedereen ruimschoots aan bod om haar of zijn ideeën vorm te geven. Na twee dagen heb je een mooie ‘checklist’ om mee aan de slag te gaan."
    Antonie Elemans, Helmond

    "De cursus 'documentaire maken' van André kan ik van harte aanbevelen. In een kleine groep deelt André zijn uitgebreide kennis over het vak. Ook bekijk en analyseer je allerlei filmfragmenten tijdens de cursus. Daarnaast is er ruimte om eigen filmplannen te bespreken en inspiratie op te doen. Een aanrader!"
    Jolanda

    "Ik vond de cursus Documentaire Maken erg leuk en leerzaam. André heeft veel kennis van het onderwerp en deelt die op een prettige, open manier. Je krijgt informatie over alles wat komt kijken bij het maken van een documentaire en op wat voor manieren je het kunt aanpakken. Doordat André openstaat voor allerlei vormen van documentaires krijg je de kans echt je eigen keuze te maken in welke vorm bij jou past. Ik heb veel inspiratie opgedaan voor mijn eigen documentaire en ik raad deze cursus dan ook zeker aan voor mensen die ooit een documentaire willen maken!"
    Jorienke

    "In twee dagen tijd toont André je de kenmerken aan de hand van verschillende fragmenten uit allerlei documentaires. Er is veel ruimte voor vragen en discussie, waardoor je zelf ook steeds duidelijker voor ogen krijgt wat je met je eigen documentaire zou willen maken. Daarnaast heeft André zelf een groot vat vol kennis tot zijn beschikking vanuit zijn eigen film-, documentaire- en montageverleden. Ik heb de cursus zeer gewaardeerd!"
    Maria

Wat wordt er besproken?

  1. Wat is de definitie van een documentaire?
  2. Welke 20 kenmerken zijn er te bespeuren?
  3. Wat is de rol van de filmmaker?
  4. Hoe worden beeld en geluid maximaal ingezet?
  5. Wat zijn de keuzes in verteltechnieken en stijlmiddelen?
  6. Welke dilemma’s en valkuilen komt de documentairemaker tegen?
  7. Hoe verhoudt de documentaire zich tot de werkelijkheid, waarheid, subjectiviteit?
  8. Wat is het doel van de documentaire?
  9. Hoe blijft de toeschouwer geboeid?

Aantal cursisten

Minimum 4; maximum 10 personen

Certificaat 

Na de cursus ontvang je een ‘MeOp-certificaat’.

Cursus details

Startdatum 02-11-2019
Einddatum 09-11-2019
Max. deelnemers 10
Prijs per persoon €350,00
Locatie
MEOP
Timorplein 27, 1094 CC Amsterdam, Nederland
MEOP
350,00 9
Wij accepteren geen inschrijvingen meer

Copyright 2011 - 2019  MEOP | Media Opleidingen