Skip to main content

BEGIN MET EEN HAAK, EEN FILMHAAK

Begin met een haak

MEOP TIPS VOOR FILMMAKERS | TV-MAKERS | VIDEOMAKERS

Door André de Laat | 01/10/2023

HOE BEGINT EEN FILM, VIDEO, TV-PROGRAMMA? WAT IS EEN GOED BEGIN?

Het belang van een goed begin wordt nog altijd onderschat. Veel films beginnen met nietszeggende beelden met daarover een reeks titels met namen van de medewerkers. Veel tv-programma’s beginnen met een te lange leader. Veel vlogs komen traag op gang.

Lees verder

10 TIPS VOOR DE PERFECTE FILMTITEL

Wat is de beste titel voor een film? | meop.nl

MEOP TIPS VOOR FILMMAKERS | TV-MAKERS | VIDEOMAKERS

Door André de Laat | 20/12/2022

WAT IS DE BESTE TITEL VOOR EEN FILM? HOE KIES JE DE JUISTE FILMTITEL?

De keuze van de filmtitel is belangrijk. De titel is het eerste contact van het publiek met de film.

Lees verder

WAT IS DE IDEALE LENGTE VOOR EEN DOCUMENTAIRE?

De documentaire onderscheidt zich van veel tv-programma’s door ruim de tijd te nemen om het onderwerp goed uit te diepen. Het woord ‘kort’ past eigenlijk niet goed bij de documentaire.

Lees verder

WAT IS EEN KORTE FILM?

We geven allemaal, bewust of onbewust, een eigen invulling aan het begrip 'korte film'. Ook internationaal is er geen overeenstemming. Zelfs Wikipedia is vaag. Dat is onhandig. Ik probeer meer helderheid te verschaffen met 9 kenmerken en een definitie.

Lees verder

11 TIPS VOOR KORTE-FILMMAKERS

Waar moet je op letten bij het maken van een korte film?

1. Grijp de aandacht

Help, help me! Het belang van een goed begin wordt nog altijd onderschat. De tv-kijker beslist in de eerste paar minuten of hij blijft kijken, de internetter al binnen dertig seconden. Besteed dus veel aandacht aan het begin. Probeer allerlei opties uit. Schrap de inleiding. Verzin iets dat de kijker meteen boeit.

Lees verder

10 VEELGEMAAKTE FOUTEN BIJ FILMMONTAGE EN VIDEOMONTAGE

Hieronder een reeks veelgemaakte fouten bij de montage van televisieprogramma’s, YouTube-films, bedrijfsfilms, instructievideo’s, thuisfilms.

1. Gebrek aan verbeelding

Pas op voor saaie, voorspelbare verhalen waarbij het beeld slechts illustreert wat met woorden wordt verteld (‘Praatje, plaatje’). Koester het motto: ‘Niet praten, maar tonen’. Onderzoek hoe je beeldend kunt vertellen.

Lees verder

IDFA EN HET NUT VAN DE DOCUMENTAIRE

Tien jaar geleden maakte ik een korte film over de wanhoop van de fervente festivalbezoeker die treurt om de honderden films die hij heeft gemist. Ook al heeft hij na de lange dagen in verduisterde zalen een stijve rug, brandende ogen en een overvol hoofd, hij blijft hunkeren naar meer. Dat kun je masochisme noemen, of festivalverslaving, of overdaadliefhebberij.

Lees verder

TOP 16 MEEST VERGETEN FILM/VIDEO-ACCESSOIRES

Je bril, sleutels, telefoon, geld, pasjes, visitekaarten, paraplu vergeten, het overkomt iedereen wel eens en sommigen zelfs vaak. Ook dingen die je gebruikt in speciale omstandigheden worden vaak vergeten.

Lees verder

DE RELEVANTE DOCUMENTAIRE

Wat is een ‘relevante’ documentaire?

Een documentaire moet interessant zijn. Dat is een van de basisvoorwaarden, schreef ik in een eerdere blog. Maar de kwaliteitseisen kunnen nog worden verhoogd met de voorwaarde dat een goede documentaire ‘relevant’ moet zijn in de betekenis van: belangrijk, essentieel, noodzakelijk, van grote betekenis.

Lees verder

DE OBSERVATIEFILM

Hoe film je de werkelijkheid van een Chinese sloper?

YouTube staat vol met filmpjes die niet meer en niet minder zijn dan korte observaties. Veel van deze films zijn al miljoenen keren bekeken. Een kat in een doos, lachende baby's, een skater die bijna zijn nek breekt, een ruzie tussen automobilisten op een kruispunt. Dit soort korte films kun je rubriceren onder de noemer 'observatiefilm'.

Lees verder

FILMS MONTEREN - WAAR MOET JE KNIPPEN?

Waar moet je knippen? Wat is het juiste moment om een las te maken?

Veel montages zijn onnauwkeurig, nonchalant, rommelig, afleidend. Tijdens een avond televisiekijken valt op dat er vaak op het verkeerde moment is gesneden. En bij het bekijken van een tiental korte films op YouTube blijkt dat de makers kennelijk wel de knoppen kunnen bedienen, maar niet weten waar de juiste plek voor de las zou moeten liggen.

Lees verder

KENMERKEN VAN DE DOCUMENTAIRE

Wat is een documentaire? Wat zijn de basiskenmerken waaraan elke documentaire moet voldoen?

1. De documentaire is een voltooid audiovisueel product dat geschikt is voor vertoning. Bewegend beeld en geluid zijn de basiselementen. De vele mogelijkheden van de filmtaal worden slim toegepast. Het is een zelfstandig, onafhankelijk product waarin ruim de tijd wordt genomen om het onderwerp goed uit te diepen. Het is dus geen onderdeel van een tv-programma (item, instart). 

Lees verder